FAQ

  • Які документи мені потрібні для подорожі без візи до країн Євросоюзу?

    Вам необхідно мати біометричний закордонний паспорт, який буде дійсним як мінімум протягом 3 місяців після запланованого повернення в Україну.

  • Чи можу я багаторазово відвідувати країни Євросоюзу в 180-денний період?

    Так, можете. Однак ви повинні уважно рахувати дні вашого перебування, аби не перевищити термін у 90 днів за 180-денний період. Тривалість перебування на території Євросоюзу ви можете вирахувати за допомогою калькулятора

  • До яких держав Євросоюзу можна мандрувати без візи?

    Подорожувати без візи можна територією Євросоюзу, крім двох країн – Великої Британії та Ірландії.

    Безвізовий в'їзд поширюється на:

    • держави-члени Європейського союзу: Австрію, Бельгію, Грецію, Данію, Естонію, Іспанію, Італію, Латвію, Литву, Люксембург, Мальту, Нідерланди, Німеччину, Польщу, Португалію, Словаччину, Словенію, Угорщину, Фінляндію, Францію, Чехію та Швецію;
    • 4 держави в складі ЄС, які входять до Шенгенської зони, але ще не зняли контроль на своїх внутрішніх кордонах: Болгарія, Кіпр, Румунія та Хорватія;
    • держави, які не входять до ЄС, проте є учасницями Шенгенської угоди: Ісландію, Ліхтенштейн, Норвегію та Швейцарію.

  • Чи дає скасування віз право на безумовний в'їзд на територію держав ЄС?

    Безвізовий режим не надає безумовного права на в'їзд та короткострокове перебування у країнах ЄС. Прикордонна служба має право відмовити у в'їзді до країни, якщо одна або декілька з вимог не будуть виконані.

    Громадяни України мають відповідати таким вимогам для в'їзду на на територію ЄС на термін не більше 90 днів за 180-денний період:

    • мати діючий біометричний закордонний паспорт;
    • бути у змозі підтвердити мету, умови перебування та фінансову спроможність – як на час запланованого перебування, так і на зворотній шлях;
    • не бути включеним до Шенгенської інформаційної системи (SIS);
    • не становити загрозу громадському порядку, внутрішній безпеці або міжнародним відносинам будь-якої держави-члена ЄС.

  • Які мої права при відмові мені у в'їзді?

    Якщо вам буде відмовлено у в'їзді до країни ЄС на підставі невиконання однієї або декількох з вищевказаних вимог, вам буде видано аргументоване письмове рішення стандартної форми із зазначенням точної причини відмови.

    Особи, яким відмовлено у в'їзді, мають право на апеляцію. Такі звернення повинні проводитися відповідно до національного законодавства країни Євросоюзу, куди був заборонений в'їзд. Крім того, вам буде надана інформація у письмовій формі щодо компетентних органів, які допоможуть підготувати документи на апеляцію.

    Подача такої апеляції не призупиняє дію рішення про відмову у в'їзді.

  • Які документи мені потрібно надати співробітнику імміграційної служби на кордоні?

    Ви повинні пред'явити свій паспорт. Разом із тим вас можуть попросити також надати:

    • квиток для подальших подорожей та зворотній квиток;
    • підтвердження наявності достатніх коштів для перебування та для повернення в Україну;
    • бронювання житла або інформацію про те, де ви маєте намір зупинитися; листи-запрошення в разі візитів, конференцій.

  • Скільки грошей мені потрібно мати при собі, аби подорожувати країнами Європейського Союзу?

    Відповідно до статті 5 (3) Шенгенського прикордонного кодексу такі кошти мають оцінюватися в залежності від кількості днів, мети перебування та середніх цін у зазначеній країні на харчування і проживання, помножених на кількість днів перебування.

    Ви повинні бути у змозі підтвердити, що маєте достатньо коштів на час запланованого перебування та для повернення додому або для транзиту до третьої країни.

    Для підтвердження фінансової спроможності ви можете пред'явити готівку, дорожні чеки та кредитні картки міжнародних платіжних систем.

    Декларації про спонсорство й гарантійні листи/запрошення від осіб, у яких ви плануєте зупинятися, також можуть слугувати доказом фінансової спроможності.

    Баланс картки може бути перевірений у банкоматі, якщо такий є в зоні прикордонного контролю, або ж за допомогою інтернет-банкінгу, телефонного дзвінка у банк чи іншими засобами, доступними у пункті перетину кордону.

    Запрошення від осіб, у яких ви маєте намір зупинитися, можуть перевірити на кордоні, зв'язавшись із ними безпосередньо або через компетентні органи.

          Орієнтовні щоденні витрати, від яких мають право відштовхуватися прикордонники, наведені на сайті Єврокомісії, а також на інтерактивній карті ГО «Європа без бар'єрів» та відрізняються від країни до країни.

  • Чи потрібно мені мати медичну страховку для подорожі країнами ЄС?

    Медична страховка не є обов'язковою вимогою для безвізового в'їзду. Проте її рекомендується мати для вашої ж упевненості.

  • Чи потрібна мені віза для роботи у країнах ЄС на термін менше трьох місяців?

    Так, для роботи у державах-членах Євросоюзу вам необхідно оформити національну робочу візу або посвідку на проживання чи інший документ, передбачений вимогами конкретної країни, навіть якщо йдеться про сезонну роботу терміном менше трьох місяців. Національні вимоги для працевлаштування іноземців Ви можете уточнити в посольстві відповідної країни в Києві.

    Працевлаштування без виконання таких вимог є підставою для депортації та кількарічної заборони в'їзду громадянина до ЄС

  • Якщо я планую відвідати друга або родича, чи потрібно мені надати конкретну інформацію про цю людину на кордоні?

    Вас можуть попросити надати детальну інформацію про цю людину. Рекомендується мати із собою принаймні адресу та контактний номер телефону.

  • Чи потрібна мені віза для візиту у справах мого бізнесу, участі в конференції, навчальному курсі або у виставці?

    Ні.

  • Чи повинен я отримати навчальну візу, якщо я планую поїхати до країни ЄС для короткострокового навчання терміном менше 90 днів?

    Вам потрібно отримати дозвіл на навчання тільки у разі, якщо ви маєте намір перевищити термін у 90 днів перебування в Євросоюзі протягом 180-денного періоду. Для цього ви маєте подати заяву на довгострокову візу з метою навчання.

  • Чи є обмеження на подорожі з однієї країни Євросоюзу в іншу?

    Між країнами Шенгенської угоди немає постійного прикордонного контролю, подорожуючий може виїхати з однієї держави до іншої, навіть не помітивши цього. 

    Однак держави зберігають право на вибірковий контроль, а часом - під час великих міжнародних заходів та за підвищеної терористичної загрози - можуть відновлювати масштабніші перевірки паспортів. У 2016-2017 роках до 10 країн ЄС запроваджували тимчасовий паспортний контроль. Зважаючи на це, рекомендуємо Вам мати паспорт під час поїздок між державами-членами. 
     
    Нагадуємо також, що постійний прикордонний контроль діє між країнами Шенгенської зони та Болгарією, Кіпром, Румунією та Хорватією..

  • Що трапиться, якщо я залишуся в ЄС більш ніж на 90 днів без посвідки на проживання або довгострокової візи?

    Перебування громадян України в ЄС понад 90 днів без посвідки на проживання або довгострокової візи є незаконним і може призвести до депортації та заборони повторного в'їзду до країн Євросоюзу терміном на кілька років.

  • Що трапиться, якщо я буду працювати в країнах Євросоюзу без дозволу на роботу?

    Працювати в ЄС, якщо ви в'їхали за безвізовим режимом - без дозволу на роботу, посвідки на проживання чи спеціальної робочої візи - категорично заборонено. Це може призвести до депортації та заборони повторного в'їзду до країн Євросоюзу терміном на кілька років, навіть якщо ви не порушили граничний термін безвізового перебування (правило 90/180).

  • Які правила подорожі до країн ЄС автівкою в умовах безвізового режиму?

    Що необхідно для подорожі за кордон на авто?

    -      національне посвідчення водія

    -      розпізнавальний знак України на транспортному засобі

    -      договір обов'язкового страхування  цивільної  відповідальності  власників транспортних засобів

    -      свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, що видане на особу, яка перетинає кордон

    -      державний номерний знак на ТЗ.

    Водіям слід пам'ятати, що індивідуальні номерні знаки транспортних засобів дійсні лише на території України, за кордон необхідно виїжджати на державних номерних знаках.

    У разі відсутності права власності на транспортний засіб - слід  оформити  документи  для  поїздки за  кордон, для цього необхідна заява  власника  транспортного засобу або документ, що підтверджує  право  користування і (або) розпорядження транспортним засобом.

    Особам, що здійснюють поїздку за кордон на автомобілі, який не є їх власністю, на період подорожі видається  свідоцтво  про реєстрацію  на  їх  ім'я. Свідоцтво про реєстрацію, видане на ім'я власника  транспортного  засобу,  і  документи,  які підтверджують право  користування і (або) розпорядження транспортними засобами, зберігаються  у  сервісному центрі МВС.

    Важливо! Видане на  період  поїздки за кордон свідоцтво про реєстрацію підлягає  поверненню відповідному сервісному центру МВС  не пізніше ніж протягом 10 днів після повернення з-за кордону.

    Транспортні засоби,  на які згідно із законом встановлено тимчасову заборону на зняття з обліку (крім транспортних  засобів, придбаних  у  розстрочку), до поїздок за кордон не допускаються.

    Детальну інформацію про організацію поїздки за кордон на транспортному засобі можна знайти на сайті hsc.gov.ua, отримати консультацію – за номером (044) 290-18-99 або на офіційній Фейсбук-сторінці Головного сервісного центру МВС.

  • Чи потрібно міняти діючий закордонний біометричний паспорт дитині після того, як їй виповниться 16 років?

    Міняти паспорт після досягнення дитиною 16 років не потрібно. Паспорт діє до закінчення терміну, що вказаний у документі.

  • Чи можна в’їхати до країни ЄС за старим паспортом із візою, а потім, коли віза закінчиться, виїхати з ЄС уже за біометричним?

    Поточна редакція прикордонного кодексу ЄС не містить такої заборони. Більше того, від 2014 року законодавство шенгенської зони напряму дозволяє подорож за межами часових рамок візи, за якою особа в’їхала до шенгенської зони, якщо ці рамки розширюються новим дозволом на короткотермінове перебування (новою візою). У період безвізового режиму біометричний паспорт є документом, що виконує саме таку роль.

    Водночас якщо паспорт із візою та біометричний паспорт – це різні документи, ви маєте бути готові надати на виїзді обидва документи та, за потреби, усні пояснення з цього приводу. Ця ситуація врегульована Прикордонним кодексом ЄС (ст. 12), який регламентує правила виїзду з ЄС за документом, в якому відсутній в’їзний штамп.

    Важливо: норма 90/180 розраховується сумарно на візовий і безвізовий періоди подорожі; скасування візового режиму не обнулює кількість днів, проведених на території ЄС.

    Підсумовуючи: якщо йдеться про в’їзд до країни шенгенської зони, то відповідь «так» – із певними застереженнями, що викладені нижче. У разі, якщо йдеться про країну-члена ЄС за межами шенгенської зони, слід проконсультуватися з міграційною владою відповідної держави або з її посольством у Києві, аби уникнути розбіжностей національного та шенгенського законодавства.

  • Якщо у біометричному паспорті є шенгенська віза і всі її дні вже використані, з якого моменту починається новий 180-денний безвізовий період?

    Настання безвізового режиму не обнулює «лічильник днів» 180-денного періоду. Дні, проведені на території країн ЄС та шенгенської зони під час подорожі з візою, будуть враховані разом із днями, які ви пробули в ЄС за безвізовим режимом. Це правило не змінюється, навіть якщо йдеться про новий біометричний паспорт – у шенгенській інформаційній системі лишаються дані зі старого документу. Тому рекомендуємо сумлінно дотримуватися правила 90/180.

  • Чи можна після закінчення терміну дії посвідки на проживання в країні ЄС залишитися в ній у межах безвізового режиму, не виїжджаючи при цьому з країни?

    Так, можна, якщо зараз ви перебуває в ЄС із біометричним паспортом. Ретельне дослідження шенгенського законодавства засвідчило, що воно не забороняє такого перебування. Підрахунок днів за правилом 90/180 при цьому ведеться із дня, наступного після закінчення дії посвідки на проживання або національної візи. Водночас ви маєте бути готові надати на виїзді ці документи та, за потреби, усні пояснення з цього приводу.

    Залишитися в ЄС за безвізовим режимом можна також у разі, якщо національна віза була проставлена у паспорт старого зразку, але людина має із собою також біометричний паспорт. Ця ситуація врегульована Прикордонним кодексом ЄС (ст. 12), який регламентує правила виїзду з ЄС за документом, в якому відсутній в’їзний штамп.

  • Якщо у мандрівника є відмови у візах до країн шенгенської зони, чи буде це перешкодою для безвізової подорожі?

    Старі відмови у візах самі по собі не можуть бути причиною для відмови у в’їзді за безвізовим режимом, однак якщо у вас є відмови у паспорті, ви маєте бути готові до того, що прикордонники можуть перевіряти вас більш прискіпливо, аніж інших подорожуючих. Тому ми рекомендуємо мати при собі всі обов’язкові докази добропорядності: зворотний квиток, доказ підтвердженого проживання та грошове забезпечення.

    Водночас ситуація змінюється, якщо причиною заборони на в’їзд була наявність вашого прізвища у шенгенській інформаційній системі і це було зазначено у письмовому поясненні посольства щодо причин відмови у візі. Приміром, заборона на в’їзд на певну кількість років виноситься тим, хто раніше був депортований з ЄС, зокрема через перевищення терміну перебування. Термін заборони обирається щодо кожного порушника індивідуально.

  • Яка інформація має бути вказана у листі-запрошенні довільної форми і чи може бути такий лист-запрошення роздруківкою повідомлення з електронної пошти? Яку форму повинно мати підтвердження фінансової гарантії?

    Так, запрошення, роздруковане з електронної пошти, може бути використане подорожуючими. Потурбуйтеся, аби сторона, яка вас запрошує, зазначила (мовою країни, де здійснюється перетин, або англійською мовою) свою адресу, діючий телефон для зв’язку, мету візиту, зв’язок із запрошуваною особою або особами.

    Натомість підтвердження фінансових гарантій (якщо подорожуючий не має можливості довести фінансову спроможність) бажано надавати не у довільній формі, а офіційнім документом. Формат фінансових гарантій встановлюється на національному рівні кожною країною-членом ЄС. Зазвичай цей документ завіряється муніципальною владою у тій місцевості, де зареєстрована особа, що запрошує.

  • Яким є порядок дій у разі відмови в перетині кордону під час авіаподорожі? Чи є якісь зобов’язання в авіакомпаній у таких випадках? Як у цій ситуації може допомогти консульство України в країні, до якої прилетів пасажир?

    У разі, якщо подорожуючому було відмовлено у в’їзді на аеропортовому пункті перетину кордону, шенгенське законодавство покладає на авіакомпанію зобов’язання щодо забезпечення невідкладного повернення громадянина до України або до іншої держави, до якої він має право в’їзду.

    Водночас відмова не забороняє подальшого в’їзду, якщо подорожуючий усуне недоліки, які стали причиною такої відмови.

    Прикордонний кодекс ЄС (ст. 14) гарантує, що рішення про відмову може бути оскаржене, але оскарження відбувається за національним законодавством кожної окремої держави-члена ЄС. У разі, якщо ви не з’ясували порядок такого оскарження, перебуваючи на кордоні, рекомендуємо звернутися до посольства відповідної держави у Києві для його уточнення. Оскарження відмови не припиняє її дії.

    У разі, якщо рішення про відмову вже винесене, консул України має обмежену компетенцію щодо надання допомоги.

  • Якщо у групі людей один з них є спонсором інших (має достатньо коштів для всіх), як пояснити це прикордоннику?

    Прикордонний кодекс ЄС не встановлює правил доведення спонсорства, однак дозволяє декларувати спонсорство «у разі, якщо це не передбачено національним законодавством». Натомість на практиці декларування спонсорства не викликає жодних проблем, але лише у разі, якщо подорожуючі мають спільний маршрут та мету перебування на території ЄС, що підтверджено документально.

  • Чи можна по безвізу поїхати до країн ЄС, аби народити дитину? Які документи треба оформити?

    Законодавство ЄС не забороняє безвізові поїздки для отримання медичних послуг, у тому числі для народження дитини, однак лише у разі, якщо термін перебування не перевищуватиме 90 днів. Цей термін є доволі стислим, оскільки оформлення документів на дитину (зокрема паспорта громадянина України) може затягнутися. Радимо проконсультуватися у посольстві України у відповідній державі щодо можливої процедури та її термінів.

    У разі перевищення терміну у 90 днів ви матимете статус порушника міграційного законодавства із відповідними наслідками (депортація, заборона в’їзду) під час повернення додому. Винятки з гуманітарних причин можливі, але малоймовірні.

    Разом із тим низка країн-членів ЄС дозволяє оформлювати національну візу для тривалого медичного догляду, яка допоможе офіційно обійти 90-денне обмеження.

    У більшості країн ЄС, у тому числі у всіх тих, що найбільш відомі своїми медичними послугами, народження дитини не дає їй права на громадянство відповідної країни. Водночас є окремі держави-члени ЄС, в яких дитина може отримати громадянство ЄС на підставі місця народження – у разі відмови від українського громадянства.

Поставити запитання